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coffee 야금야금

당신이 커피에 대해 알고 싶었던 모든 것 [Chandler Graf]

* Everything you've ever wanted to know about coffee 

March 2017 

source : https://www.youtube.com/watch?v=N8meCjVsJWI&t=173s 

source : TED youtube

 

 

People come to coffee for all sorts of different reasons.

But rarely, because they loved it the first time they tried it. 

Right? Who tries coffee for the first time and just loves it? Just black by itself?

Most people love to add sugar and cream into it.

 

사람들은 저마다의 이유로 커피를 마신다.

그러나 처음에 그냥 플레인한 블랙 커피를 먹어보고 좋아하게 되는 경우는 많이 없다.

보통 시럽이나 크림을 넣어서 많이들 즐긴다. 

 

Some people like coffee because of the vibe of coffee shop.

They love to going to study, work on something.

Some people love coffee because of the amazing conversations they've been able to have over the good coffee.

 

어떤 사람들은 카페의 분위기, 바이브가 좋아서 온다. 일하거나 공부하러 카페에 온다. 

또는 커피를 놓고 마주앉아서 나누는 대화가 좋아서 커피를 마시기도 한다. 

 

 

 

The truth is,

people come to coffee for a variety of reasons.

But along the way, I think we've made a mistake there 

I think that we put much importance on all these communal aspects which are awesome.

but we kinda put the 'actual coffee brewing' on the background.

 

어쨌든 사람들은 각자 다양한 이유로 커피를 마신다.

그런데 그 과정에서, 우리는 커피가 아닌 다른 주변의 것들에 (물론 중요하긴 하지만) 너무 집중하기도 한다.

진짜 커피 브류잉, 커피 그 자체에는 소홀해 지기도 한다. 

 

 

Coffee is seen as sth mundane, and we do the same thing every week. 

Coffee is anything but mundane.

 

To illustrate this, I want us to work through a problem together. 

A problem that many of us face almost weekly. 

That is buying coffee at the grocery store. 

Maybe you have a local coffee shop and you can ask the barista about coffee.

But what if you're like most people and you just go to the grocery store

and have to buy coffee?

 

You turned down the aisle and you're faced with about 300 options. 

Should you get the light roast? dark roast?

Why do they have countries on them?

Should I buy the starbucks branch? or by the cheap one?

 

We end up buying very mediocre coffee,

not knowing what it's gonna taste like. if we're gonna like it.

and just re-creating the habit week after week. 

 

커피는 일상적이다. 

커피를 좋아하는 매니아거나 좋아하는 커피숍이 있어서 바리스타에게 원두에 대해 이것저것 물어보는 사람들도 있겠지만, 일반적인 사람의 경우를 생각해보자.

마트에 가서 커피 원두를 사려고 하면 우리는 300가지가 넘는 선택지에 휩싸인다.

다크 로스트, 미디움 로스트, 붙어있는 다양한 국가들...

스타벅스 등 프랜차이즈 브랜드 원두를 구매하는 게 좋은가? 아니면 저렴한 원두?

 

결국 우리는 보통정도의 커피를 사게 된다. 

이 커피가 어떤 맛일지, 내가 좋아할지는 모른 채 매주 습관적으로 이렇게 하게 되는 것이다. 

 

 

I believe with a little bit of knowledge, about how coffee is made and how it is produced and where we get it from. we can make a better decision on a weekly basis.

So let's start with what coffee actually is. 

 

커피가 무엇이고, 어떻게 만들어지는지, 어디에서 오는지에 대한 

약간의 지식만 있으면 이러한 결정을 훨씬 더 낫게 바꿀 수 있다.

우선 커피가 무엇인지부터 시작해보자! 

 

 

 

* What is coffee? 

커피란 진짜 무엇일까?

Many people are very surprised that coffee is actually made from a cherry.

Coffee does not grow on the plant and bean formed. 

 

All over the world, farmers who grow these crops are faced with the difficulties of extracting the beans

out of these cherries. 

well, how they do that, make a huge impact on how the coffee tastes in the end.

 

많은 사람들이 커피는 체리로부터 왔다는 사실에 놀란다. (나도 놀람ㅎㅎ) 커피는 그냥 식물에서 자란 콩이 아니다.

전 세계의 모든 커피 농부들은 이 체리 열매로부터 어떻게 콩을 뽑아낼지 그 어려움을 마주하게 된다.

이걸 어떻게 얼마나 잘하냐가 결국 커피 맛에 큰 영향을 준다.

 

 

cherry -> beans

So there are 2 primary methods. The first one, the most prominent way, is wash.

First they take the cherries and actually wash them with water. 

removing the pulp, fruit, and the skin of theese cherries. 

Then they allow these coffee beans to layout in the fields and dry for about 30-40 days.

 

Now, we're isolating the coffee bean in this technique. 

Therefore, the taste in the cup is unhinered by anything else. 

It's just the coffee bean. 

 

두 가지 방법이 있다. 첫 번째 방법은 가장 많이 사용되는 방법으로 wet method (wash) 워시. 씻어내는 거다!
체리 열매를 따서 물로 씻어내면서 펄프, 체리 껍데기를 씻어낸다.
그리고 들판에 30~40일 정도 널어둔다. 이렇게 하는 과정에서 그 안의 커피 콩을 분리해낼 수 있게 된다. 

이 때 커피의 맛은 다른 어떠한 것에 영향을 받지 않은, 그냥 커피 콩의 상태이다. 

 

 

The other prominent method is called natural. 

It's just like it sounds. It has very little human involvement.

If you take apple or cherry and put it out in the sun for about 10 or 20 days, what would happen?

 

It starts to decay. And we would say that would look disgusting and not edible anymore. 

However, this is where farmers take advantage of.

The bacteria on the cherry will allow ferment out in the sun for 10-30 days

acgtually metabolize the sugars in the cherries and produce byproducts that influence the taste of the bean. 

 

So after 30 days of drying, the farmers then remove the skin 

and what they're left with is a bean that is still very characteristic of the taste that a washed method might have, but it's also influenced by some of this fermentatin process. 

 

 

두 번째 방법은 내추럴이다. 

그 이름에서 알 수 있듯이, 사람의 개입이 가장 적은 방식이다.

사과나 체리 열매를 따서 태양 아래에서 10~20일 정도 널어놓으면 어떻게 될까?

부패하기 시작할 것이다. 모양이 일그러지고 썩어 보여서 먹지 못하는 것처럼 보일 수도 있다.

그러나 이것이 농부들이 이용하는 부분이다.

 

체리의 박테리아가 발효를 도와주면서 체리의 설탕의 대사작용을 도와주어

커피 콩의 맛에 영향을 주는 부산물을 만들어낸다. 

 

30일 정도 이후, 농부들은 펄프와 과육을 제거해 내게 된다. 

이렇게 하면 앞선 워시 방법에서의 커피 맛도 어느정도 갖고 있지만, 이 발효 과정에서 더해진 독특한 특성을 가진 커피 콩이 된다. 

 

 

 

팔이 아파 나머지는 2편에서...!